Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Α ΤΑΞΗ, Β ΤΑΞΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΒΙΑΣ, 2014-2015

                                                  "ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ"  

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΧΑΤΖΗΒΕΗ

Στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας (Διαπροσωπικές σχέσεις) με τίτλο "Όχι στη βία, Ναι στη φιλία", οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' τάξης, με τους δασκάλους τους, δύο ακόμα εκπαοδευτικούς και τη Διευθύντρια του σχολείου μας, επισκέφθηκαν τον Απρίλιο το γειτονικό σχολείο "Σχολή Χατζήβεη" για να γνωριστούν με τα παιδιά της εκεί Α' τάξης, να συνεργαστούν σε δραστηριότητες πάνω σε κοινές αξίες και να παίξουν μαζί. Η Σχολή Χατζήβεη πραγματοποίησε τη σχολική αυτή χρονιά ένα συναφές πρόγραμμα, διασχολικό (σε όλες τις τάξεις) βασισμένο στις ανθρώπινες αξίες που προάγουν έναν πολιτισμό ειρήνης.
Έτσι κάναμε τη βόλτα μας παράλληλα στο πάρκο και φτάνοντας μας υποδέχτηκαν θερμά η Διευθύντρια και οι δασκάλες με τα δύο τμήματα της Α' τάξης, που αμέσως οδήγησαν τα δύο δικά μας τμήματα στις αίθουσές τους αντίστοιχα.
Εκεί οι μαθητές μας παρουσίασαν το ποίημα που είχαμε δημιουργήσει για όλα αυτά που κάνουν τις σχέσεις μεταξύ μας καλύτερες και προλαμβάνουν τα φαινόμενα βίας.




Μετά, τα παιδιά χρωμάτισαν και διακόσμησαν με μικρές ζωγραφιές σε μικρές ανάμεικτες ομάδες τα πόστερ με τις λέξεις-αξίες που φέραμε μαζί από το σχολείο μας. Ήταν οι λέξεις: ευγένεια, καλοσύνη, συνεργασία, φιλία, επικοινωνία, σεβασμός κλπ, έννοιες πάνω στις οποίες στηρίζονται οι καλές σχέσεις μεταξύ μας, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις και να αποκλείονται οι βίαιες συμπεριφορές. Οι μαθητές του άλλου σχολείου είχαν ετοιμάσει το δέντρο της φιλίας στον τοίχο, όπου όλα τα παιδιά και των δύο σχολείων κόλησαν μικρά χαρτάκια με ευχές.  Μας κέρασαν κουλουράκια και μας έδωσαν πασχαλινές καρτούλες και ένα μεγάλο κολάζ με πασχαλινά αυγά που ζωγράφισαν, βάζοντας από κάτω τις υπογραφές τους.














Τέλος βγήκαμε όλοι στην αυλή. όπου τα παιδιά έπαιξαν όλα μαζί.
Ευχαριστούμε πολύ τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς της Σχολής Χατζήβεη για την φιλοξενία!







Α' ΚΑΙ Β' ΤΑΞΕΙΣ - ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ, ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ (από την ομάδα "σπείρα")